У организацији Градског одбора Београд Удружења Краљевина Србија и Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско карловачке, 20. априла 2017. године у канцеларији Удружења у Београду, одржана је трибина “Хрватско државно право: порекло и последице“.

Учесници трибине су били др Вељко Ђурић Мишина, в.д. директора Музеја жртава геноцида и др Софија Божић, научни сарадник Института за новију историју Србије. Модератор трибине је био господин Филип Пејковић, члан Извршног одбора Удружења Краљевина Србија.

Кроз своје излагање, др Вељко Ђурић Мишина је говорио о системском начину затирања српског идентитета и физичком истребљењу српског становништва, које је спровођено кроз правни поредак Независне Државе Хрватске, као њен државни програм. Посебну пажњу је посветио фалсификовању историјских чињеница о геноциду над Србима у НДХ, али и недовољној бризи коју наша држава посвећује овом питању.

По његовом излагању, др Софија Божић је изнела темељну анализу положаја српског народа на територији Хрватске од 1848. до 1941. године, до детаља описујући њихову мукотрпну институционалну борбу за стицање равноправног статуса. Посебно је указала на чињеницу да хрватске власти под Аустроугарском, у једном тренутку нису признавале постојање српског народа на својој територији, заговарајући концепт политичке нације, према којем су сви становници Хрватске у ствари Хрвати. Она је говорила и о односу хрватских политичких партија у историји, према српском питању у Хрватској.

На самом крају, присутни су имали прилике да гостима поставе питања.

Целу галерију слика погледајте ОВДЕ