Поводoм двогодишњице од преноса посмртних остатака и Државне сахране чланова Краљевске породице Карађорђевић на Опленцу, Удружење Краљевина Србија је припремило изложбу под називом „Испуњен завет, аутора г-дина Андрије Шошића, која је 26. маја 2015. отворена у просторијама Удружења Краљевина Србија.

    

1

Свечаном отварању изложбе су присуствовали Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина, у пратњи г-ђе Бети Румелиотис, сестре Принцезе Катарине, г-дин Предраг Марковић, члан Крунског савета, проф. др Оливер Антић, изасланик председника Републике, г-дин Владан Павићевић, народни посланик у Скупштини Србије, као и многи други уважени гости.

Свечаност је отпочела интонирањем оригиналне верзије химне „Боже правде“

У име Удружења Краљевина Србија присутне је поздравио аутор изложбе и члан Управног одбора Удружења, г-дин Андрија Шошић, који је у веома емотивном говору пренео своја сећања на овај значајни дан. Господин Шошић је Њиховим Краљевским Височанствима уручио и симболичне поклоне као знак сећања на овај дан.

 3 (1)

Гостима су се обратили и проф. др Оливер Антић, специјални саветник председника Србије и г-дин Предраг Марковић, члан Крунског савета, а изложбу је формално отворио наш патрон, Њ.К.В. Престолонаследник Александар.

Обраћајући се присутнима,Престолонаследник Александар је рекао: „Срећан сам и поносан што је Удружење, чији сам покровитељ, одлучило да обележи две године од преноса посмртних остатака чланова моје породице у Отаџбину. Тачно пре две године, мој отац, Краљ Петар II, моја мајка, Краљица Александра, моја бака, Краљица Марија и мој стриц, Принц Андреј, пренети су у крипту Цркве Светог Ђорђа на Опленцу. Тим чином испуњен је завет мог прадеде, Краља Петра И, да сви Карађорђевићи буду сахрањени на истом месту, у срцу Шумадије. У организовању тог величанственог догађаја, Удружење Краљевина Србија дало је немерљив допринос и ја се још једном захваљујем свим његовим члановима на томе“ – истакао је Престолонаследник Александар.

 2

На изложби се могу видети фотографије које су забележиле историјске моменте преноса посмртних остатака блаженопочивших чланова Краљевске породице , њихову сахрану у породичном маузолеју цркве Светог Ђорђа на Опленцу, као и бројне предмете који су на најразличитије начине обележили државну сахрану на Опленцу.

Изложба ће бити отворена уторком, четвртком и суботом у териминима од 18:00 до 20:00 часова у просторијама Удружења Краљевина Србија Влајковићева 4, четврти спрат. Улаз је слободан.

 Ispunjen zavet (17)

Целу галерију слика погледајте на нашој Фејсбук страни: https://goo.gl/D6I8WB