5. маја 2016. године, у основној школи у Пасјаку код Крушевца промовисана је хроника села „Пасјак“, аутора Милоша Стојадиновића, координатора Удружења Краљевина Србија за Расински округ. Г. Стојадиновић је овом приликом ученицима основне школе из Пасјака уручио поклоне Фондације Њ.К.В. Принцезе Катарине.

Сала у којој је промоција одржана била је мала да прими све заинтересоване људе.

Програм је почео беседом протојереја Мирослава Пешића, старешине Покровске цркве на Расини, који је говорио о значају књиге, о људима овог села, као и о обичајима који су зближавали људе, а који су заборављени.

Након беседе, наступили су ученици основне школе у Пасјаку којих у овом селу има свега деветоро. Читајући легенде о настанку имена села Пасјак и песмице, присутни су се подсетили школских дана, а након њиховог излагања аутор је ученицима уручио пригодне поклоне које је донирала Фондација принцезе Катарине.

Затим је о књизи и аутору говорио први рецензент г. Миломир Стевић. Песму о садашњем реалном стању српског села прочитао је г. Радивоје Шљивић, а након њега у знак сећања на Мићу Милојевића из Пасјака прочитана је његова шаљива песма коју је прочитао г. Мирослав Јаковљевић.

Онда је своју реч добио г. Милош Стојадиновић, аутор ове монографије који је у свом емотивном и дирљивом излагању говорио о књизи и значајним људима. Након ауторовог излагања, на крају програма, песму о Пасјаку рецитовала је шармантна г-ђица Тамара Гвозденовић.

Промоцији су присуствовали г-ђа Сузана Милосављевић, директорка Туристичке организације Крушевац, г. Дарко Симоновић, одборник у Скупштини Града Крушевца, представници Историјског архива, Народног музеја, истраживачи локалне историје, мештани Пасјака као и људи који су се одселили из овог села.

Програм је водила г-ђица Маријана Стојадиновић, а за музички кутак били су задужени певач Топлица Живковић уз пратњу хармонике Младена Војиновића.

Прилог Регионалне телевизије Крушевац погледајте на линку

Целу галерију слика погледајте ОВДЕ