5. maja 2016. godine, u osnovnoj školi u Pasjaku kod Kruševca promovisana je hronika sela „Pasjak“, autora Miloša Stojadinovića, koordinatora Udruženja Kraljevina Srbija za Rasinski okrug. G. Stojadinović je ovom prilikom učenicima osnovne škole iz Pasjaka uručio poklone Fondacije Nj.K.V. Princeze Katarine.

Sala u kojoj je promocija održana bila je mala da primi sve zainteresovane ljude.

Program je počeo besedom protojereja Miroslava Pešića, starešine Pokrovske crkve na Rasini, koji je govorio o značaju knjige, o ljudima ovog sela, kao i o običajima koji su zbližavali ljude, a koji su zaboravljeni.

Nakon besede, nastupili su učenici osnovne škole u Pasjaku kojih u ovom selu ima svega devetoro. Čitajući legende o nastanku imena sela Pasjak i pesmice, prisutni su se podsetili školskih dana, a nakon njihovog izlaganja autor je učenicima uručio prigodne poklone koje je donirala Fondacija princeze Katarine.

Zatim je o knjizi i autoru govorio prvi recenzent g. Milomir Stević. Pesmu o sadašnjem realnom stanju srpskog sela pročitao je g. Radivoje Šljivić, a nakon njega u znak sećanja na Miću Milojevića iz Pasjaka pročitana je njegova šaljiva pesma koju je pročitao g. Miroslav Jakovljević.

Onda je svoju reč dobio g. Miloš Stojadinović, autor ove monografije koji je u svom emotivnom i dirljivom izlaganju govorio o knjizi i značajnim ljudima. Nakon autorovog izlaganja, na kraju programa, pesmu o Pasjaku recitovala je šarmantna g-đica Tamara Gvozdenović.

Promociji su prisustvovali g-đa Suzana Milosavljević, direktorka Turističke organizacije Kruševac, g. Darko Simonović, odbornik u Skupštini Grada Kruševca, predstavnici Istorijskog arhiva, Narodnog muzeja, istraživači lokalne istorije, meštani Pasjaka kao i ljudi koji su se odselili iz ovog sela.

Program je vodila g-đica Marijana Stojadinović, a za muzički kutak bili su zaduženi pevač Toplica Živković uz pratnju harmonike Mladena Vojinovića.

Prilog Regionalne televizije Kruševac pogledajte na linku

Celu galeriju slika pogledajte OVDE