Чланови Удружења Краљевина Србија из целе Србије обележили су Дан државности Србије, Сретење, 15. фабруара 2019.

    

Чланови Удружења су у цркви Орашцу присуствовали Светој архијерејској Литургији, коју је служио Његово Преосвештенство  Епископ шумадијски г. Јован, а потом су се, заједно са нашим приј атељима из Равногорског покрета, поклонили сенима Врховног Вожда Карађорђа и његових јуначких устаника, у Марићевића јарузи, месту где је подигнут Први српски устанак.

Касније истог дана, чланови Удружења су на Опленцу дочекали изасланика ЊКВ Престолонаследника Александра, г. Предрага Марковића, члана Крунског савета, који је положио венац на гроб родоначелника династије Карађорђевић. Венац су у име Удружења положили господа Марио Мајсторовић, председник КС, и Јовица Жикић, председник Општинског одбора Топола. Церемонији је приисуствовао и ЊКВ Принц Михаило.

У Карађорђевој касарни су Управни и Узвршни одбор Удружења одржали заједнички састанак на ком су утврђене смернице за даљи рад.

   

Sretenje 2019 (43)

   

Овом приликом Престолонаследник Александар честитао је грађанима Србије Дан државности:

„Поводом Дана државности грађанима Србије упућујем срдачне честитке и најбоље жеље. Сретење је дан када обележавамо прошлост, а припремамо и славимо будућност Србије. На овај дан, пре 215 година, почела је изградња модерне Србије, подизањем Првог српског устанка на челу са мојим претком Карађорђем, а пре 184 године донет је први српски устав.

Данас је Србија земља у којој се свакодневно унапређују демократска начела, у којој се зна важност људских права и значај поштовања свих разлика, било да су оне верске или националне. Будимо истрајни на том путу и наставимо да градимо правну државу у којој грађани живе безбедно и достојанствено, државу која памти и поштује своју прошлост, а у сваком тренутку је усмерена на будућност и на очување Србије за нашу децу.

Уз сећање на Сретење 1804. и са жељом да овај дан увек славимо као уједињени грађани Србије и целог света, честитам вам наш велики празник. Живела Србија!“, рекао је Њ.К.В. Престолонаследник Александар у својој поруци.

   

Галерија слика – ЛИНК