Članovi Udruženja Kraljevina Srbija iz cele Srbije obeležili su Dan državnosti Srbije, Sretenje, 15. fabruara 2019.

    

Članovi Udruženja su u crkvi Orašcu prisustvovali Svetoj arhijerejskoj Liturgiji, koju je služio Njegovo Preosveštenstvo  Episkop šumadijski g. Jovan, a potom su se, zajedno sa našim prij ateljima iz Ravnogorskog pokreta, poklonili senima Vrhovnog Vožda Karađorđa i njegovih junačkih ustanika, u Marićevića jaruzi, mestu gde je podignut Prvi srpski ustanak.

Kasnije istog dana, članovi Udruženja su na Oplencu dočekali izaslanika NjKV Prestolonaslednika Aleksandra, g. Predraga Markovića, člana Krunskog saveta, koji je položio venac na grob rodonačelnika dinastije Karađorđević. Venac su u ime Udruženja položili gospoda Mario Majstorović, predsednik KS, i Jovica Žikić, predsednik Opštinskog odbora Topola. Ceremoniji je priisustvovao i NjKV Princ Mihailo.

U Karađorđevoj kasarni su Upravni i Uzvršni odbor Udruženja održali zajednički sastanak na kom su utvrđene smernice za dalji rad.

   

Sretenje 2019 (43)

   

Ovom prilikom Prestolonaslednik Aleksandar čestitao je građanima Srbije Dan državnosti:

„Povodom Dana državnosti građanima Srbije upućujem srdačne čestitke i najbolje želje. Sretenje je dan kada obeležavamo prošlost, a pripremamo i slavimo budućnost Srbije. Na ovaj dan, pre 215 godina, počela je izgradnja moderne Srbije, podizanjem Prvog srpskog ustanka na čelu sa mojim pretkom Karađorđem, a pre 184 godine donet je prvi srpski ustav.

Danas je Srbija zemlja u kojoj se svakodnevno unapređuju demokratska načela, u kojoj se zna važnost ljudskih prava i značaj poštovanja svih razlika, bilo da su one verske ili nacionalne. Budimo istrajni na tom putu i nastavimo da gradimo pravnu državu u kojoj građani žive bezbedno i dostojanstveno, državu koja pamti i poštuje svoju prošlost, a u svakom trenutku je usmerena na budućnost i na očuvanje Srbije za našu decu.

Uz sećanje na Sretenje 1804. i sa željom da ovaj dan uvek slavimo kao ujedinjeni građani Srbije i celog sveta, čestitam vam naš veliki praznik. Živela Srbija!“, rekao je Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar u svojoj poruci.

   

Galerija slika – LINK