U sredu, 17. decembra 2014. godine u punoj Mozaik sali Gradske uprave Kruševac, u organizaciji Gradskog odbora Kruševac Udruženja Kraljevina Srbija, održana je svečana tribina „110 godina-tri monumentalna kruševačka objekta“, posvećena izgradnji tri značajna kulturno-istorijska objekta Kruševca: Spomenika kosovskim junacima, Sabornoj crkvi Svetog Georgija i zgradi Gradske uprave.

    

1

Svečanu tribinu otvorila je i vodila gospođica Katarina Panić, konferensije Gradskog odbora Kruševac.

Nakon intoniranja himne Srbije koju su izveli učenici Muzičke škole “Stevan Hristić“, prisutnima se obratio rečima dobrodošlice predsednik Gradskog odbora Kruševac, dr Ivan Petrović. Tom prilikom je istakao značaj ove svečane tribine i samih znamenitosti grada o kojima je bilo reči i istakao da bi sve kruševljane, stanovnike carskog grada ovakva dešavanja trebala opomenuti da ne gledamo samo u prošlost i živimo samo za sadašnjost, već da nam pre svega budu opomena da imamo dužnost prema generacijama koje dolaze, i da bi svako od nas trebalo da da svoj doprinos u poboljšanju uslova života u gradu, u skladu sa svojim mogućnostima. Takođe je pomenuo da u ovoj godini jubileja kada proslavljamo stogodišnjicu epskih pobeda srpske Krune i srpskog naroda na Ceru i Kolubari, poučeni pobedama tada složne Kraljevine Srbije koja je jedino složna uspela da izbori svoju slobodu, da i u ovim trenutcima moramo nastaviti istim putem i jedino slogom postaviti put ka boljoj budućnosti.

Aleksandar Milanović, učenik Muzičke škole je potom na klarinetu izveo nekoliko muzičnih numera najpoznatijih kompozitora, a svoju izvedbu završio kompozicijom “Tamo daleko“.

Otac Ljubiša Milošević, starešina crkve Svetog Georgija, govorivši o duhovnom značaju ove Saborne crkve i njenoj nadogradnji kroz protekli vek, dao je uvod u samu svečanu tribinu.

 1 (2)

Na tribini su govorili kustos Nataša Dimovska, profesor istorije Konstantin Dobrota i profesor književnosti Jelena Protić Petronijević. Oni su prikazali sa istorijskog, arhitektonskog i kulturnog aspekta značaj ovih spomenika kulture i ono što oni predstavljaju za moderan grad Kruševac.

Tribina je završena sa vidnim oduševljenjem prisutnih, kao i velikom željom da i ubuduće prisustvuju sličnim događajima od značaja za grad.

Zahvaljujemo se Gradskoj upravi Kruševac, Eparhiji kruševačkoj, Narodnom muzeju Kruševac i Muzičkoj školi “Stevan Hristić“ na velikoj pomoći i saradnji u realizaciji ove svečane tribine.

Celu galeriju slika pogledajte na našoj Fejsbuk strani: https://goo.gl/tz5gdl