У среду, 17. децембра 2014. године у пуној Мозаик сали Градске управе Крушевац, у организацији Градског одбора Крушевац Удружења Краљевина Србија, одржана је свечана трибина „110 година-три монументална крушевачка објекта“, посвећена изградњи три значајна културно-историјска објекта Крушевца: Споменика косовским јунацима, Саборној цркви Светог Георгија и згради Градске управе.

    

1

Свечану трибину отворила је и водила госпођица Катарина Панић, конференсије Градског одбора Крушевац.

Након интонирања химне Србије коју су извели ученици Музичке школе “Стеван Христић“, присутнима се обратио речима добродошлице председник Градског одбора Крушевац, др Иван Петровић. Том приликом је истакао значај ове свечане трибине и самих знаменитости града о којима је било речи и истакао да би све крушевљане, становнике царског града оваква дешавања требала опоменути да не гледамо само у прошлост и живимо само за садашњост, већ да нам пре свега буду опомена да имамо дужност према генерацијама које долазе, и да би свако од нас требало да да свој допринос у побољшању услова живота у граду, у складу са својим могућностима. Такође је поменуо да у овој години јубилеја када прослављамо стогодишњицу епских победа српске Круне и српског народа на Церу и Колубари, поучени победама тада сложне Краљевине Србије која је једино сложна успела да избори своју слободу, да и у овим тренутцима морамо наставити истим путем и једино слогом поставити пут ка бољој будућности.

Александар Милановић, ученик Музичке школе је потом на кларинету извео неколико музичних нумера најпознатијих композитора, а своју изведбу завршио композицијом “Тамо далеко“.

Отац Љубиша Милошевић, старешина цркве Светог Георгија, говоривши о духовном значају ове Саборне цркве и њеној надоградњи кроз протекли век, дао је увод у саму свечану трибину.

 1 (2)

На трибини су говорили кустос Наташа Димовска, професор историје Константин Доброта и професор књижевности Јелена Протић Петронијевић. Они су приказали са историјског, архитектонског и културног аспекта значај ових споменика културе и оно што они представљају за модеран град Крушевац.

Трибина је завршена са видним одушевљењем присутних, као и великом жељом да и убудуће присуствују сличним догађајима од значаја за град.

Захваљујемо се Градској управи Крушевац, Епархији крушевачкој, Народном музеју Крушевац и Музичкој школи “Стеван Христић“ на великој помоћи и сарадњи у реализацији ове свечане трибине.

Целу галерију слика погледајте на нашој Фејсбук страни: https://goo.gl/tz5gdl