Na portalu Hamodia pročitajte tekst o težnjama za obnovu monarhija u svetu, u kome se govori o NjKV Prestolonasledniku Aleksandru i Udruženju Kraljevina Srbija.

   

Jedine korekcije teksta bi bila da Kraljevska porodica NIJE dobila nazad vlasništvo nad svojom imovinom, ta decenijska nepravda i dalje traje, i da je naše Udruženje osnovano 2008. kao Kraljeva omladina, a 2010. postalo Udruženje Kraljevina Srbija, i da sada imamo preko 20.000 članova.

U tekstu se navodi: „Istraživanja javnog mnjenja pokazala su snažnu podršku Prestolonasledniku Aleksandru da postane kralje balkanske države Srbije. Organizacija poznata kao Udruženje Kraljevina Srbija, koja broji 18.000 članova, osnovana je 2016. godine posebno radi promovisanja tog cilja.

Aleksandar je prva generacija koja nije bila na tronu, pošto je njegov kralj Petar II vladao Kraljevinom Jugoslavijom. Porodica je otišla u London kada su nacističke snage okupirale zemlju, a Petra II je 1945. svrgnuo komunistički režim na čelu sa Josipom Titom. Kao i mnogi na njegovom položaju, Aleksandar je odrastao sa nasledstvom prognanika i u različito vreme pohađao škole u Engleskoj, Švajcarskoj i Sjedinjenim Državama. Na kraju je služio kao oficir u britanskoj vojsci, pre nego što je započeo karijeru u međunarodnom poslu.

Nakon pada gvozdene zavese i decenije rata i sukoba koji su pratili raspad Jugoslavije, Aleksandar i njegova porodica ponovo su mogli da se vratite u svoju domovinu. 2001. godine dobili su vlasništvo nad palatom njihovih predaka u Beogradu, u kojoj žive od tada.

Poput mnogih evropskih kraljeva, Aleksandar, koji sada ima 74 godine, potomak je britanske Kraljice Viktorije i održava bliske veze sa svojim rođacima u Bakingemskoj palati. U više navrata je izrazio svoju želju da deluje kao ustavni monarh i govorio o prednostima sistema.

Kralj je iznad dnevne politike; on je čuvar nacionalnog jedinstva, političke stabilnosti i kontinuiteta države. U ustavnim parlamentarnim monarhijama, Kralj je zaštitnik opšteg interesa: nema ličnog ili partijskog interesa“, rekao je u izjavi 2006.“ Kruna je pozitivna za našu demokratiju. Kruna poštuje i štiti sve. Kruna jača našu demokratiju. Kruna donosi kredibilitet. Kruna donosi pomirenje. Ponosan sam na Srbiju i želim da služim našoj zemlji.

   

Ceo tekst pročitajte na LINKU