Поводом стогодишњице од победе у Колубарској бици објављујемо текст наредбе врховног команданта војске Краљевине Србије, Њ.К.В. Регента Александра издате на данашњи дан, 15. децембра 1914. године.

    

A1 naredba kolubarska 3

Захваљујемо Фејсбук страни „Српска историја“ на подсећању на овај јубилеј и прослеђеном тексту наредбе.

“Јунаци,

За дванаест дана снажних напора, тешких маршева и љутих бојева, ви сте, мили јунаци починили чуда од јунаштва и дали сјајан пример пожртвовања за Отаџбину и Слободу.

Историја ће златним словима записати ваша славна дела, а поколења ће причати о вашем јунаштву. Ваши ће се потомци гордити вашим делима. Сјај вашег оружја блистаће кроз векове.

Европа вам се диви, а наши савезници одушевљавају се сјајним делима малене српске војске. Снажним ударцем срушили сте непријатеља и ударили чврст темељ великој срећној Србији.

Спасли сте част нашег народа.

Повратили сте и од непријатеља отели наш престони град, лепи Београд. Ослободили сте своју милу земљу од најезде завојевача и протерали сте мрског непријатеља преко Саве и Дрине.

Силним нападима вашим разбили сте више од пет непријатељских корпуса и задобили силне трофеје. Заробили сте 274 официра, преко 40.000 подофицира и војника, запленили сте 3 заставе, преко 130 топова, 70 митраљеза и силни ратни материјал.

И по трећи пут победили сте непријатеља, задобили сте победу, којој у историји нема равне. Били сте и остајете непобедни.

Јунаци,

Захваљујући вам из свег срца за ваше јунаштво и за ваше пожртвовање, Ја вас раздраган и пун поуздања за бољу будућност, подрављам заветом:

Увек напред за срећу наше Отаџбине и слободу српског племена!

С нама је Бог!

Нека је светао спомен палим на бојноме пољу!

Живела моја дична војска!”

15. децембра 1914. године

Врховни Командант

Престолонаследник Александар с.р.