У оквиру рубрике „Лични став“ прочитајте текст господина Новице Стевановића, генералштабног пуковника у пензији – “Југославија остала монархија“. Господин Стевановић доноси и оригинални текст Прокламације Њ.В. Краља Петра Другог, који даје одговоре на многа питања и демантује лажи које су годинама биле актуелне.

   

Текстови у рубрици Лични став представљају израз аутора и нису званични ставови Удружења Краљевина Србија.

   

Краљ Петар II августа 1945. укинуо намесништво које му је Черчил наметнуо у специјалној операцији довођења комуниста на власти

ЈУГОСЛАВИЈА ОСТАЛА МОНАРХИЈА

  

За формалну легалност Титове привремене владе постојала су два основа:

(1) Краљево преношење својих функција на Намесништво, које је потом дало Титу мандат за састав владе, и

(2) споразум Тито – Шубашић, који су у начелу одобрили Савезници.

Међутим, још пре избора, оба основа формалне легалности престала су постојати, јер су Краљевом прокламацијом од 8. августа 1945. године Намесништву одузета овлашћења па је, према томе, оно изгубило легалност, а самим тим и Титова влада, док Шубашићевом оставком 9. октобра, у знак протеста због неиспуњавања одредаба споразума, који је постао једностран и, према томе, изгубио важност.

После губљења избора крајем јула 1945. године, британски премијер Черчил, и министар одбране, више није могао уцењивати Краља Петра II у преношењу надлежности Титу, али сила Бога није молила!?

   

Извор: Војни архив, ШВК ЈВ (ЧА), бр. рег. 10/3, К-15, ВК-П-648

Текст Прокламације:

„Јучерашњи говор маршала Тита, на првом конгресу Јединственог Народноoслободилачког фронта Југославије, учврстио ме је у уверењу да споразум, који је маршал Тито лично потписао са бившим председником Моје Владе др Иваном Шубашићем, садања Влада у Југославији не намерава да испуни, а његове одредбе остале су мртво слово на хартији.

Познато је свима да сам ја на захтев Савезника одобрио споразум Тито-Шубашић и образовање намесништва, у циљу да се уједине све снаге у земљи у борби против окупатора, да се помогне Моме народу и да се не би чиниле никакве сметње нашим великим савезницима у њиховој великој борби противу заједничког непријатеља. То је учињено и да би се избегао грађански сукоб у земљи и уштеделе даље несреће Мојим напаћеним сународницима. Међутим, грађанске прилике се у земљи нису нормализовале, што је и сам маршал Тито признао у свом говору од 8. августа, а стање у земљи, које ми је ОДВРАТНО, не могу да одобрим.

Целој светској јавности је познато да сам Ја 27. марта 1941. године, пре но што се Тито појавио, подигао заставу слободе у Својој земљи и повео земљу, и Свој народ, у рат за слободу и демократију на страни савезника. Монархија се је већ раније изјаснила за ПРАВУ СЛОБОДНУ ДЕМОКРАТСКУ ФЕДЕРАТИВНУ ЈУГОСЛАВИЈУ. Данашње стање у Југославији окарактерисано је ДИКТАТУРОМ маршала Тита, и његове Владе. У целој земљи се не може чути други глас до само један – глас маршала Тита. Моје намесништво, у таквим околностима, није било у могућности да правилно врши своје уставне функције, а претпостављам да их није ни вршило у духу овлашћења и дате заклетве Мени и народу. Јасно је да се у земљи спрема НАСИЛНИ плебисцит под ТЕРОРОМ једне партије. На основу тога одлучио сам да ПОВУЧЕМ дата овлашћења од свога намесништва и да сам, лично, узмем у своје руке вршење Својих уставних функција и ОДБРАНУ уставних права МОГА народа”.

ПЕТАР II

8. августа 1945. год. у Лондону

   

n-stevanovic

Аутор текста – Новица Стевановић, генералштабни пуковник у пензији