У оквиру рубрике „лични став“ прочитајте текст г. Мариа Мајсторовића, председника Удружења Краљевина Србија  – „Колико кошта монархија“.

    

Текстови у рубрици „Лични став“ представљају израз аутора и нису званични ставови Удружења Краљевина Србија

   

На рафу историје, попут данашњег стања у нашим супермаркетима, најбољи домаћи производ, краљевина, остаје и труне док јој једног дана не истекне рок, док страни производ, република, ни приближног квалитета, бива конзумирана у енормним количинама…а да трагедија буде већа, монархија је десетоструко јефтинија од републике?!!!

То само ми можемо себи да урадимо!

За само једне председничке изборе ( који се одржавају најмање једном у 5 година) из буџета (нашег џепа) се потроши око 1,2 милијарде динара, за финансирање кампања многобројних кандидата.

ТО СУ СРЕДСТВА ЗА 30 ГОДИНА ОДРЖАВАЊА КРАЉЕВСКОГ ДВОРА, КОЈИ ЈЕ ПОРЕД ТОГА, СПОМЕНИК КУЛТУРЕ ОД ИЗУЗЕТНОГ ЗНАЧАЈА.

Тај износ који ми плаћамо је само оно што иде на председничку кампању, где не спада новац за редовно одржавање председничког апарата за време мандата, као ни огроман део који је јавности недоступан, а то су приватна средства финансијера.

ЗАМИСЛИМО ДА НЕМА ПРЕДСЕДНИЧКИХ ИЗБОРА?

Подела власти између Краља, Владе и Скупштине је иста као у републици али Краљ је независтан од било које политичке странке и неутралан према свакој од њих, ни једној од њих не дугује за свој положај, за разлику од председника који кроз кампању и изборе бива под утицајем многих финансијера, коалиционих партнера и других политичара којима остаје, на неки од начина, дужан за свој положај, што утиче на његов рад и ефикасност институције, доводи до честе политичке нестабилности, која даље резултира економском нестабилношћу и падом стандарда грађана.

koliko-kosta-monarhija

Такав однос иституција, моћи Краља и стварне власти Премијера, као и очување традиције, културе и баштине свог народа, препознале су неке од најразвијенијих земаља света а 7 од њих 10 су монархије. Успех ових држава, Краљевине Шведске, Данске, Норвешке, Велике Британије, Холандије, Белгије., Канаде, Аустралије, Шпаније, Јапана, и других, није случајан а представља очување традиције система и његова уградња у модерно доба.

ЗА СВАКИ ДИНАР КОЈИ МОНАРХИЈА КАО ИНСТИТУЦИЈА ПОТРОШИ ИЗ БУЏЕТА, ВРАТИ НАЈМАЊЕ 5 КАО БРЕНД ПРЕПОЗНАТ У ЗЕМЉИ И СВЕТУ!

Краљ, као потомак српских краљева из династије Карађорђевића, који су подигли из пепела, створили и ослободили ову земљу, али и као рођак свих европских Краљевских кућа, својим престижом и достојанством, боље ће представљати нашу земљу и повратити међународни углед који је некада имала, што ће опет имати директне последице на економском плану, повећати политичку стабилност, сигурност система, што ће даље довести до повећања обима улагања, позитивног имиџа и пословне климе, као и инвестиција јер нема неизвесности, нема страха од пропасти уложеног.

КАДА ЖЕЛИТЕ ДА ПОСТАВИТЕ ПИТАЊЕ ДА ЛИ ИМА СМИСЛА ОБНОВИТИ МОНАРХИЈУ У СРБИЈИ, ПОСТАВИТЕ СЕБИ, А И ДРУГИМА, ДВА ЈЕДНОСТАВНА ПИТАЊА:

ШТА СМО ДОБИЛИ РЕПУБЛИКОМ?

ШТА ГУБИМО АКО ЈЕ УКИНЕМО?

mario-majstorovic-2a

Ово је само један аспект, економски, популаран у тешким временима, а да не говоримо о свим осталим који суштински чине државу: историјски, традиционални, културни, образовни, итд.

У СВАКОМ ЈЕ МОНАРХИЈА ИСПРЕД РЕПУБЛИКЕ!

   

Аутор текста – Марио Мајсторовић, председник Удружења Краљевина Србија