У оквиру рубрике „Лични став“ прочитајте текст господина Николе Плавшића, председника Краљеве омладине Београд – „ Титуле и звања“.

   

Licni stav

Поштована браћо и сестре, драги саборци Удружења Краљевина Србија примећујем да се већ неко време јављају грешке у титулисању чланова Краљевске породице, те стога апелујем на све да добро обраћају пажњу на то како исписују титуле и звања чланова Краљевске породице, како живих тако и блаженопочивших. Мени као монархисти помало смета када се користе погрешни термини. Сви ми окупљени око идеје монархије знамо зашто смо ту. Због дуге традиције, стабилности и континуитета.

Када, дакле, говоримо о традицији онда морамо бити веома прецизни и себи као монархистима не смемо допустити такве наизглед ситне грешке. Ја ћу сада у тексту испод написати титуле и обраћања како у разговору са члановима Краљевске породице, тако и у писању испред имена чланова Краљевске породице. А све то ће бити по хијерархијском систему вредности од највише до најниже титуле.

1) Краљ: У обраћању Краљу, било то писаним путем или лично, обраћамо му се са Ваше Величанство или уколико говоримо у одсуству Краља онда Његово Величанство. Уколико је у питању рецимо Цар онда треба то и нагласити јер је по части Цар изнад Краља, те рећи Ваше Царско Величанство, или у одсуству Цара онда Његово Царско Величанство. Скраћеница у писању целе титуле може бити само Њ.В. или за Цара Њ.Ц.В.

2) Краљевић/Принц: У нашој средњовековој историји син Краља је био Краљевић, а тако се означавао и наследник Престола, док је термин Принц западњачка верзија титуле Краљевог сина или неког мањег по части владајућег монарха који није успео да се уздигне до титуле Краља. У нашој нововековној историји користили смо углавном титулу Принц. У обраћању Принцу, било то писаним путем или лично, обраћамо му се са Ваше Краљевско Височанство или уколико говоримо о Принцу у његовом одсуству Његово Краљевско Височанство.

3) Кнез: У обраћању члану млађе линије династије Карађорђевића, то јест потомцима блаженопочившег кнеза Арсена, рођеног брата Краља Петра Првог, обраћамо се онако како је то Династичким правилником о ословљавању чланова Краљевске породице утврђено, односно, уколико се обраћамо директно члану Краљевске породице онда му/јој се обраћамо са Ваше Височанство, или у одсуству Кнеза или Кнегиње Његово/Њено Височанство. Морам нагласити да уколико пишемо чланак или коментаришемо о кнезу Александру Карађорђевићу или о некоме кнезу из династије Обреновића онда је обраћање мало другачије јер су они били владајући кнежеви, те онда њих титулишемо са Његово Светло Височанство. Још морам да додам да је од ових уобичајених правила одступао једино кнез Павле јер је вршио дужност Краљевског намесника, те је о њему, у писању, исправно ставити Његово Краљевско Височанство, али само за њега.

ПРИМЕРИ:

Његово Величанство (Њ.В.) Краљ Петар Други Карађорђевић Његово Краљевско Височанство (Њ.К.В.) Престолонаследник Александар Карађорђевић Његово Краљевско Височанство (Њ.К.В.) Кнез-Намесник Павле Карађорђевић Његово Височанство кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Аутор текста – Hикола Плавшић, председник КО Београд

 Nikola

Текстови у рубрици Лични став представљају израз аутора и нису званични ставови Удружења Краљевина Србија.