U okviru rubrike „Lični stav“ pročitajte tekst gospodina Nikole Plavšića, predsednika Kraljeve omladine Beograd – „ Titule i zvanja“.

   

Licni stav

Poštovana braćo i sestre, dragi saborci Udruženja Kraljevina Srbija primećujem da se već neko vreme javljaju greške u titulisanju članova Kraljevske porodice, te stoga apelujem na sve da dobro obraćaju pažnju na to kako ispisuju titule i zvanja članova Kraljevske porodice, kako živih tako i blaženopočivših. Meni kao monarhisti pomalo smeta kada se koriste pogrešni termini. Svi mi okupljeni oko ideje monarhije znamo zašto smo tu. Zbog duge tradicije, stabilnosti i kontinuiteta.

Kada, dakle, govorimo o tradiciji onda moramo biti veoma precizni i sebi kao monarhistima ne smemo dopustiti takve naizgled sitne greške. Ja ću sada u tekstu ispod napisati titule i obraćanja kako u razgovoru sa članovima Kraljevske porodice, tako i u pisanju ispred imena članova Kraljevske porodice. A sve to će biti po hijerarhijskom sistemu vrednosti od najviše do najniže titule.

1) Kralj: U obraćanju Kralju, bilo to pisanim putem ili lično, obraćamo mu se sa Vaše Veličanstvo ili ukoliko govorimo u odsustvu Kralja onda Njegovo Veličanstvo. Ukoliko je u pitanju recimo Car onda treba to i naglasiti jer je po časti Car iznad Kralja, te reći Vaše Carsko Veličanstvo, ili u odsustvu Cara onda Njegovo Carsko Veličanstvo. Skraćenica u pisanju cele titule može biti samo Nj.V. ili za Cara Nj.C.V.

2) Kraljević/Princ: U našoj srednjovekovoj istoriji sin Kralja je bio Kraljević, a tako se označavao i naslednik Prestola, dok je termin Princ zapadnjačka verzija titule Kraljevog sina ili nekog manjeg po časti vladajućeg monarha koji nije uspeo da se uzdigne do titule Kralja. U našoj novovekovnoj istoriji koristili smo uglavnom titulu Princ. U obraćanju Princu, bilo to pisanim putem ili lično, obraćamo mu se sa Vaše Kraljevsko Visočanstvo ili ukoliko govorimo o Princu u njegovom odsustvu Njegovo Kraljevsko Visočanstvo.

3) Knez: U obraćanju članu mlađe linije dinastije Karađorđevića, to jest potomcima blaženopočivšeg kneza Arsena, rođenog brata Kralja Petra Prvog, obraćamo se onako kako je to Dinastičkim pravilnikom o oslovljavanju članova Kraljevske porodice utvrđeno, odnosno, ukoliko se obraćamo direktno članu Kraljevske porodice onda mu/joj se obraćamo sa Vaše Visočanstvo, ili u odsustvu Kneza ili Kneginje Njegovo/Njeno Visočanstvo. Moram naglasiti da ukoliko pišemo članak ili komentarišemo o knezu Aleksandru Karađorđeviću ili o nekome knezu iz dinastije Obrenovića onda je obraćanje malo drugačije jer su oni bili vladajući kneževi, te onda njih titulišemo sa Njegovo Svetlo Visočanstvo. Još moram da dodam da je od ovih uobičajenih pravila odstupao jedino knez Pavle jer je vršio dužnost Kraljevskog namesnika, te je o njemu, u pisanju, ispravno staviti Njegovo Kraljevsko Visočanstvo, ali samo za njega.

PRIMERI:

Njegovo Veličanstvo (Nj.V.) Kralj Petar Drugi Karađorđević Njegovo Kraljevsko Visočanstvo (Nj.K.V.) Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević Njegovo Kraljevsko Visočanstvo (Nj.K.V.) Knez-Namesnik Pavle Karađorđević Njegovo Visočanstvo knez Aleksandar (Pavlov) Karađorđević

Autor teksta – Hikola Plavšić, predsednik KO Beograd

 Nikola

Tekstovi u rubrici Lični stav predstavljaju izraz autora i nisu zvanični stavovi Udruženja Kraljevina Srbija.