Данас, деветог деветог у девет часова НАРОДНА ИНИЦИЈАТИВА ЗА ПРОМЕНУ УСТАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У УСТАВ КРАЉЕВИНЕ СРБИЈЕ предала је, у складу са законом, Народној скупштини обавештење о покретању Народне иницијативе и Предлог промене Устава.

   

Предлог су на писарници Дома Народне скупштине предали чланови Иницијативног одбора: Предраг Марковић, Марио Мајсторовић и Јелена Будимировић.

Г. Предраг Марковић, на чији је предлог Народна скупштина вратила Србији грб, заставу и химну, као бивши председник Народне скупштине руководио је  писањем и усвајањем и актуелног Устава Републике Србије. (Устав је пре десет година, после референдума и проглашења у Народној скупштини, ступио на снагу његовим потписом, 8. новембра 2006.)

Г. Марио Мајсторовић је председник а г-ђица Јелена Будимировић генерални секретар Удружења Краљевина Србија.

Удружење Краљевина Србија је на свом Првом конгресу, одржаном 27. марта 2016. у Врњачкој Бањи једногласно усвојило Декларацију којом се обавезало да покрене иницијативу и до десетогодишњице проглашења садашњег Устава прикупи потписе за његову промену у Устав Краљевине Србије. (Декларацију прочитајте на ЛИНКУ).

Данашњим чином учињен је први корак у сложеној процедури промене Устава на иницијативу грађана што је први пут у историји Србије.

У складу са законом, Иницијативни одбор Народне иницијативе ће о времену почетка прикупљања потписа правовремено обавестити и јавност и надлежно министарство.

У Београду, 09. 09. 2016.