Делегација Удружења Краљевина Србија била је у пратњи ЊКВ Престолонаследника Александра и одала почаст јунацима војске Краљевине Србије, победницима Првог светског рата, на Српском војничком гробљу у Београду, 11. новембра 2018. Делегацију су чинили господа Саша Шушић, потпредседник Удружења и Андрија Шошић, члан Управног одбора.

   

Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар присуствовао је државној комеморативној свечаности на Спомен костурници браниоцима Београда на Новом гробљу, као и комеморацијама на Ратном гробљу Комонвелта, Руском војном гробљу и Француском војном гробљу, где је положио венце заједно са осталим званичницима.

Дан примирја, државни празник у Србији, обележава датум када су 11. новембра 1918. године Савезничке снаге потписале примирје са Немачком, чиме је завршен Први светски рат. Врховни командант Војске Краљевине Србије у Првом светском рату био је деда Њ.К.В. Престолонаследника Александра, Регент Александар Карађорђевић, касније Њ.В. Краљ Александар I од Југославије.

Земље Комонвелта, Русија и Француска биле су савезници Краљевине Србије у Првом светском рату и значајно су помогле њеним ратним напорима. Краљевина Србија је изгубила 1.100.000 становника током рата – 58% редовне српске војске и апсолутна већина (57%) од укупне мушке популације погинула је током рата.

    

Галерија слика – ЛИНК

   

Pocast vojnicima (1)