Delegacija Udruženja Kraljevina Srbija bila je u pratnji NjKV Prestolonaslednika Aleksandra i odala počast junacima vojske Kraljevine Srbije, pobednicima Prvog svetskog rata, na Srpskom vojničkom groblju u Beogradu, 11. novembra 2018. Delegaciju su činili gospoda Saša Šušić, potpredsednik Udruženja i Andrija Šošić, član Upravnog odbora.

   

Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Prestolonaslednik Aleksandar prisustvovao je državnoj komemorativnoj svečanosti na Spomen kosturnici braniocima Beograda na Novom groblju, kao i komemoracijama na Ratnom groblju Komonvelta, Ruskom vojnom groblju i Francuskom vojnom groblju, gde je položio vence zajedno sa ostalim zvaničnicima.

Dan primirja, državni praznik u Srbiji, obeležava datum kada su 11. novembra 1918. godine Savezničke snage potpisale primirje sa Nemačkom, čime je završen Prvi svetski rat. Vrhovni komandant Vojske Kraljevine Srbije u Prvom svetskom ratu bio je deda Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra, Regent Aleksandar Karađorđević, kasnije Nj.V. Kralj Aleksandar I od Jugoslavije.

Zemlje Komonvelta, Rusija i Francuska bile su saveznici Kraljevine Srbije u Prvom svetskom ratu i značajno su pomogle njenim ratnim naporima. Kraljevina Srbija je izgubila 1.100.000 stanovnika tokom rata – 58% redovne srpske vojske i apsolutna većina (57%) od ukupne muške populacije poginula je tokom rata.

    

Galerija slika – LINK

   

Pocast vojnicima (1)