U okviru rubrike „Lični stav“ pročitajte tekst gospodina Filipa Pejkovića, člana Udruženja Kraljevina Srbija koji je pročitan u svečanom delu prijema povodom petogodišnjice Udruženja.

    

Petogodisnjica pozadina 2

Jednog hladnog januarskog dana 2008. godine, dok je mraz brisao beogradske ulice, zadržavši stanovnike prestonice u njihovim toplim domovima, koji su još odisali atmosferom Božićnih i novogodišnjih praznika, mala grupa studenata vođena isključivo slobodarskim duhom i čistim rodoljubljem, donosi odluku da osnuje društvo koje će vratiti monarhističku ideju među Srbe, tako što će ih podsetiti na slavni period njihove istorije, ali i upoznati sa svim mogućnostima i prednostima koje ovo državno uređenje nudi savremenom društvu. Verovatno da niko od njih nije slutio da će se, kroz samo dve godina, javiti potreba da udruženje, koje do tada radi pod imenom Kraljeve omladine, preraste u širu organizaciju koja dobija naziv Udruženje Kraljevina Srbija, kako bi u njegove redove bili primljeni svi zainteresovani, bez obzira na svoje godine. Nedugo zatim, oko njegove ideje okupilo se hiljade članova i osnovano je nekoliko desetina odbora širom Srbije, srpskih zemalja i rasejanja, čime je stvorena jedna od najvećih organizacija u našoj zemlji.

Pred osnivače Udruženja našao se težak zadatak: trebalo je stvoriti prvu organizaciju nakon sedam decenija, koja će se ozbiljno posvetiti i stati iza ideje povratka monarhije, pri tom ne vodeći stranačku politiku. Nije bilo lako odoleti pritiscima, koji su došli pored materijalnih poteškoća. Ipak, vreme je pokazalo da ovako jedan težak zadatak, nije nemoguće ostvariti.

Iz popularne Kasine, gde se rodila ideja o monarhističkom udruženju koje će delovati kao nevladino i nestranačko, preko Resavske 6 i kutka u Beogradskoj 18, u kojima je bila smeštena kancelarija, evo nas u Vlajkovićevoj 4, preko puta Doma Narodne skupštine i nadomak nekadašnjeg Dvora. To je dokaz da nismo uzaludno radili i da monarhistička misao jeste živa.

Uz pomoć pouka koje pronalazimo u životima i delima Vožda Karađorđa, državničkoj mudrosti kneza Aleksandra, plemenitošću i demokratskim načelima kralja Petra I, viteštvu kralja Aleksandra Ujedinitelja i patnjama Kralja Petra II, postigli smo mnogo, ali smo ispred svega naučili šta znači voleti svoj narod, svoju Otadžbinu i svoga Kralja.

Zaista nije bio mali doprinos Udruženja u promociji srpskog monarhizma. Iz dana u dan se aktuelizuje pitanje obnove monarhije kao državnog uređenja naše zemlje, a sve ankete javnog mišljenja potvrđuju da ta opcija uživa većinsku podršku građana Srbije. Činjenica je da naše monarhističko stanovište nije zasnovano isključivo na sentimentalnosti pomešanoj sa nostalgijom, nego i na racionalnom viđenju monarhije kao ozbiljne alternative za rešavanje naših nacionalnih problema. Uostalom, to je mišljenje koje preovladava kod građana, koji upravo u monarhiji prepoznaju potencijal za napredan naše države.

Naši članovi su svoju iskrenost i odanost Kruni pokazali nebrojano puta: učešćima u aktivnosti Dvora, volontiranjem u Fondaciji Princeze Katarine, samostalnim organizovanjem brojnih humanitarnih akcija, odlascima na odavanje pošte senima naših predaka u Orašcu, na Oplencu, Zejtinliku i drugim mestima gde počivaju srpski junaci… Uvek smo bili vođeni istom idejom, svesni da dajemo najviše što možemo zarad onoga u šta verujemo.

Posebne zasluge pripadaju Kraljevoj omladini, mladom naraštaju našeg Udruženja, koja je pokazala zalaganje i spremnost da na sebe primi vrlo teške zadatke, te da ih nepogrešivo izvrši.

Danas, punih sedam godina od osnivanja Kraljeve omladine, odnosno pet godina od početka rada pod imenom Udruženja Kraljevina Srbija, možemo slobodno reći da smo uspeli u nameri da osvežimo sećanje na vremena iz naše slavne prošlosti, ali i da smo znatno bliže trenutku kada će srpsku državu ponovo krasiti kraljevska kruna doma Karađorđevića.

Pola decenije je iza nas. Ona je bila prepuna mukotrpnog rada, truda, napora, požrtvovanja i odricanja, ali i lepih trenutaka ispunjenih ponosom i uzvišenošću. Ostali smo dosledni našim idealima, dostojanstveni u našoj borbi, nikada ne načinivši niti jedan incident, ne slomivši ništa i ne ugrozivši nikoga.

Želimo i duboko verujemo, da će nam godine pred nama konačno doneti ispunjenje našeg cilja, te da nas u narednih 5 godina bude još više i da ćemo se ponovo sabrati i slaviti vaspostavljanje monarhije.

Da zajedno krunišemo Srbiju!

Živela Srbija!

Živeo Kralj!

Autor teksta – gospodin Filip Pejković, član Udruženja Kraljevina Srbija

Filip