Чланови Удружење Краљевина Србија из целе земље су 12. и 13. августа 2017. посетити Косово и Метохију и однели помоћ нашим манастирима и народу који у тешким условима живи у енклавама широм наше јужне покрајине.

   

Хуманитарна помоћи која се састојала у прехрамбеним производима, кућној хемији, обући, одећи, медицинским помагалима, књигама и школском прибору прикупљана је у одборима Удружења широм наше земље. Ова акција не би била могућа без подршке Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије, којој се овим путем захваљујемо!

Током посете обишли смо наше становништво које живи у енклавама у близини великих манастира, где смо посетили Високе Дечане, Пећку Патријаршију, Будисавце, Свете Архангеле код Призрена, Призрен, Богородицу Љевишку, Призренску богословија, Храм Светог Ђорђа, Грачаницу, Газиместан, Прилепац и општину Ранилуг.

Овом приликом, чланови Удружења Краљевина Србија су породици Томић из села Панчело у Општини Ранилуг, која има седморо деце, уручили помоћ. Донација која је обезбеђена у сарадњи се Фондацијом ЊКВ Принцезе Катарине састојала од школског прибора, ранаца, одеће и обуће, играчака као и прехрамбених производа.

Као и свих претходних година, помоћ смо носили осећајући потребу да одржимо везу са нашим људима, монасима, манастирима и целокупним наслеђем на Косову и Метохији у овом изузетно тешком времену, као и велики терет одговорности који као генерација и појединци преузимамо према својим потомцима и прецима у вековима за нама.

Много значајнија од хуманитарне помоћи јесте посета нових људи, дружење и повезивање са нашим народом који је остао да живи на свом вековном огњишту и подршка коју им том посетом пружамо.

Честа је појава код људи, посебно младих у Србији, ван Косова, услед сталних дневнополитичких притисака, наметања обавеза и проблема који из тога проистичу, да Косово доживљавају као терет и камен о врату своје будућности, а не ретко се може чути да нам Косово није потребно, да више није наше и да га се треба одрећи јер нас спречава да напредујемо.

То могу рећи само они који Косово и Метохију никада нису обишли, а ко једном закорачи у порту манастира Високи Дечани, Пећке Патријаршије, Грачанице, више никада неће то ни помислити.

Управо то и јесте главни циљ коме Удружење тежи и са сваком посетом нових младих људи из остатка Србије наша будућност на Косову је сигурнија и извеснија.

   

Целу галерију слика погледајте на ЛИНКУ

   

   

KiM pomoc 2