Članovi Udruženje Kraljevina Srbija iz cele zemlje su 12. i 13. avgusta 2017. posetiti Kosovo i Metohiju i odneli pomoć našim manastirima i narodu koji u teškim uslovima živi u enklavama širom naše južne pokrajine.

   

Humanitarna pomoći koja se sastojala u prehrambenim proizvodima, kućnoj hemiji, obući, odeći, medicinskim pomagalima, knjigama i školskom priboru prikupljana je u odborima Udruženja širom naše zemlje. Ova akcija ne bi bila moguća bez podrške Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, kojoj se ovim putem zahvaljujemo!

Tokom posete obišli smo naše stanovništvo koje živi u enklavama u blizini velikih manastira, gde smo posetili Visoke Dečane, Pećku Patrijaršiju, Budisavce, Svete Arhangele kod Prizrena, Prizren, Bogorodicu Ljevišku, Prizrensku bogoslovija, Hram Svetog Đorđa, Gračanicu, Gazimestan, Prilepac i opštinu Ranilug.

Ovom prilikom, članovi Udruženja Kraljevina Srbija su porodici Tomić iz sela Pančelo u Opštini Ranilug, koja ima sedmoro dece, uručili pomoć. Donacija koja je obezbeđena u saradnji se Fondacijom NjKV Princeze Katarine sastojala od školskog pribora, ranaca, odeće i obuće, igračaka kao i prehrambenih proizvoda.

Kao i svih prethodnih godina, pomoć smo nosili osećajući potrebu da održimo vezu sa našim ljudima, monasima, manastirima i celokupnim nasleđem na Kosovu i Metohiji u ovom izuzetno teškom vremenu, kao i veliki teret odgovornosti koji kao generacija i pojedinci preuzimamo prema svojim potomcima i precima u vekovima za nama.

Mnogo značajnija od humanitarne pomoći jeste poseta novih ljudi, druženje i povezivanje sa našim narodom koji je ostao da živi na svom vekovnom ognjištu i podrška koju im tom posetom pružamo.

Česta je pojava kod ljudi, posebno mladih u Srbiji, van Kosova, usled stalnih dnevnopolitičkih pritisaka, nametanja obaveza i problema koji iz toga proističu, da Kosovo doživljavaju kao teret i kamen o vratu svoje budućnosti, a ne retko se može čuti da nam Kosovo nije potrebno, da više nije naše i da ga se treba odreći jer nas sprečava da napredujemo.

To mogu reći samo oni koji Kosovo i Metohiju nikada nisu obišli, a ko jednom zakorači u portu manastira Visoki Dečani, Pećke Patrijaršije, Gračanice, više nikada neće to ni pomisliti.

Upravo to i jeste glavni cilj kome Udruženje teži i sa svakom posetom novih mladih ljudi iz ostatka Srbije naša budućnost na Kosovu je sigurnija i izvesnija.

   

Celu galeriju slika pogledajte na LINKU

   

   

KiM pomoc 2